Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle z karkówką"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
50 min • Porcja 157 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 4-5 porcji
Cebulę obieram, drobno kroję i szklę na oleju. Mięso kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę ok. 5 minut na dużym ogniu. Następnie skrapiam wodą, zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem. Warzywa czyszczę, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do mięsa i duszę, aż zmiękną. Studzę. Odlewam nadmiar tłuszczu. Przepuszczam przez maszynkę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Łączę z jednym jajkiem.
Ziemniaki obieram, gotuję we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzam, studzę. Łączę z przesianą mąką, jajkiem i solą. Zagniatam ciasto. Dzielę na części. Formuję wałki o średnicy ok. 2 cm i kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Spłaszczam w dłoni, nakładam po łyżce farszu, formuję kule. Gotuję we wrzącej osolonej wodzie ok. 6 minut od wypłynięcia na wierzch.Źródło: Kobieta i życie