Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z morelami są przepyszne. Morele z dodatkiem słodkich daktyli to wspaniałe połączenie smaków.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5447
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29789
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 237
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19468
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1071
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5447
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29789
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 237
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19468
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1071
Składniki
Morele umyć, obrać, usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę pszenną, bułkę tartą i żółtko.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami. Szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.
Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli.
Dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.
Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem bitej śmietany.