Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z morelami i daktylami

Knedle z morelami i daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 1228

Knedle z morelami są przepyszne. Morele z dodatkiem słodkich daktyli to wspaniałe połączenie smaków.

Składniki

  • Ciasto
  • ziemniaki 1/2 kg
  • mąka pszenna 1 szkl
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • Pozostałe składniki
  • morele 40-50 dag
  • daktyle 5-6 szt
  • śmietana 30 %
  • cukier puder do smaku
  • cukier trzcinowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Morele umyć, obrać, usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę pszenną, bułkę tartą i żółtko.

  2. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami. Szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.

  3. Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli.

  4. Dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

  5. Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń