Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle z potrawką pieczarkową"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki. Szalotki obierz, posiekaj, zeszklij na połowie masła. Podgrzej 300 ml mleka, wymieszaj z szalotkami i wlej do miseczki z pieczywem. Przykryj, odstaw na 20-30 minut. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na połówki. Żurawinę namocz. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki, drobno je pokrój.
Jajka oraz natkę dodaj do namoczonego pieczywa. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób rękoma. Ser pokrój na 8 kawałków. Z masy bułkowej zrób 8 placuszków. Na każdym połóż po kawałeczku sera. Zlep. Uformuj knedle. Gotuj je ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie.
Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim pieczarki. W garnku rozgrzej resztę masła. Oprósz je mąką, zasmaż. Wlej pozostałe mleko. Zagotuj. Sos przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj pieczarki oraz żurawinę. Mocno razem podgrzej. Podawaj razem z knedlami. ok.1 godziny i 15 minut 1 porcja ok. 800 kcalŹródło: Tina