Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle ziemniaczano-serowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 41
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 41
Składniki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj do miękkości (około 20 minut). Truskawki oczyść, opłucz. Twaróg utrzyj z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Ziemniaki odcedź, ostudź. Przepuść przez maszynkę. Piure ziemniaczane wymieszaj z mąką i jajkiem oraz sporą szczyptą soli. Zagnieć gładkie ciasto.
Od razu rób knedle: odrywaj niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego i formuj z nich placuszki. Na każdy nałóż trochę serowego nadzienia i truskawkę. Zlep, formując zgrabne kule.
Knedle natychmiast po przygotowaniu kładź na posolony wrzątek. Poczekaj, aż wypłyną i gotuj dalej jeszcze 1–2 minuty. Następnie ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową. Ułóż na talerzach. Masło stop na patelni. Wsyp tartą bułkę i mieszając, zrumień ją.
Przed podaniem knedle polej bułeczką z masłem. Posyp mielonym cynamonem. Ewentualnie knedle polej kwaśną śmietaną albo jogurtem i posyp cukrem. Danie udekoruj kilkoma listkami mięty.Źródło: Tina