Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek po meksykańsku

Kociołek po meksykańsku

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 5391

Dodano: 05.05.2017

Odsłon: 21247

Ostry gulasz warzywny z pulpecikami mięsnymi na pewno poprawi Nasz nastrój i doda energii do działania. Wędzona papryka nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Do gulaszu najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego.

Składniki

  • Na pulpety:
  • 300g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub mieszanego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, oregano
  • Na gulasz warzywny:
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka czerwonej fasoli, odsączonej
  • mała puszka kukurydzy, odsączonej
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • -sól, pieprz, pół łyżeczki wędzonej papryki, słodka papryka, kolendra, chili, świeża bazylia, liść laurowy, ziele angielskie
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, dodajemy przesmażoną cebulę i czosnek, dodajemy jajko i bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Masę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je na gotujący się bulion. Gotujemy do momentu, aż bulion się zagotuje. Pulpety odsączamy i odkładamy na talerz.

  2. Gulasz warzywny: cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, papryki kroimy w paseczki, papryczkę chili kroimy w kosteczkę.
    W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy czosnek, papryki i papryczkę chili i smażymy całość kilka minut. Wlewamy przecier pomidorowy i bulion, dodajemy przyprawy (listek laurowy, kilka ziaren ziela, wędzoną paprykę) i gotujemy około 15 minut. Dodajemy fasolę, kukurydzę oraz pulpety i gotujemy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dodajemy świeżą bazylię i szczyptę suszonej kolendry. Po ugotowaniu najlepiej odstawić danie na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń