Do góry

Dania główne Przepis na:

Kofta

Kofta

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 92

Dodano:

Odsłon: 10334

Inspiracją była kofta indyjska serwowana w GreenWay. Wychodzi pyszna, choć ma bardziej intensywny kolor niż restauracyjna.

Składniki

  • Twaróg / ser biały półtłusty 1 opakowanie 250 g
  • 4-5 ziemniaków nie za dużych
  • 2,5-3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki do panierowania
  • papryka konserwowa - 3-4 małe połówki
  • 1 jajko
  • pieprz ziołowy, sól, CURRY - do smaku
  • Na sos:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, cukier, pieprz, curry do smaku (sporo curry)
  • garstka natki pietruszki
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.

  2. Twaróg rozdrobnić, np. tłuczkiem do ziemniaków, połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Można też wszystko razem zmielić, ale wg mnie wtedy wychodzi zbyt jednolita papka.

  3. Z papryki konserwowej zdjąć skórę, posiekać na bardzo drobną kostkę, dodać do masy.

  4. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać wszystko by miało konsystencję gęstego ciasta, z którego można formować małe kulki.

  5. Uformowane kulki (lub małe placuszki - jak kto woli) obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju. Ja używam w tym celu frytkownicy ponieważ olej osiąga tam wyższą temperaturę, a na patelni kulki zbyt nasiąkają tłuszczem. Z patelni tez niezłe wychodzą tylko trzeba je spłaszczyć żeby zbyt się nie spaliły i uważać na temperaturę oleju żeby nie była za niska.

  6. Sos:
    Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około pół godziny.

  7. Kofta świetnie komponuje się z każdym warzywem i brązowym ryżem. Polecam i życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MamaFilipa 03 lutego 2014 pychota! coś w sam raz dla mnie! :) mniam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 02 lutego 2014 Apetycznie wygląda Twoje danie :) Zabieram do książki i zostawiam kciuka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 lutego 2014 bardzo lubię te klimaty, zapowiada się pysznie

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń