Do góry

Dania główne Przepis na:

Kofty

Kofty

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 2435

Dodano:

Odsłon: 5764

Ta potrawa jest bardzo popularna w Grecji i kuchni bliskowschodniej. Przygotowują ją najczęściej z jagnięciny lub baraniny, ale z powodzeniem możecie użyć dowolnego mielonego mięsa. Ja postawiłam na wieprzowo-wołowe i wyszły naprawdę pyszne ;)

Składniki

  • około 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, przyprawami i wodą. Dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

  2. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie (dzięki temu się nie przypalą). Z mięsa formujemy podłużne kotleciki i nabijamy je na patyczki.

  3. Kofty smażymy/grillujemy z każdej strony po około 5 minut. Mięso ma się ładnie zarumienić. Kofty możemy również upiec w piekarniku.

    Podajemy w towarzystwie dipów np. tzatziki, ryżu lub chlebków.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń