Do góry

Zupy Przepis na:

Kojący bulion z okolic Bangkoku

Kojący bulion z okolic Bangkoku

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 611

Dodano:

Odsłon: 1523

Kolejna zupa z Azji, prosta w przyrządzeniu, niezwykle smaczna.

Składniki

  • 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione i posiekane (na bulion)
  • 1-2 cm imbiru – obranego i pokrojonego w talarki (na bulion)
  • 3 ząbki czosnku (na bulion)
  • 4-5 liści limonki kaffir (opcjonalnie) (na bulion)
  • 1 chili bez pestek, posiekane (na bulion)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (na bulion)
  • 1 cebula obrana i pokrojona w ćwiartki (na bulion)
  • sok z jednej limonki (na bulion)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego (na bulion)
  • 1 litr domowego bulionu (na bulion)
  • 250 g makaronu noodles
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • garść grzybów shimeji (lub pieczarek – opcjonalnie)
  • kolendra i sezam do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki bulionu gotujemy razem w garnku przez 30-40 minut, na średnim ogniu, aż kuchnię wypełni wspaniały orientalny zapach ;) Następnie odcedzamy dokładnie rosół, aby w garnku pozostał sam, „czysty” bulion.

  2. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

  3. Ponownie stawiamy bulion na gazie, dodajemy grzybki shimeji i marchewkę, gotujemy 5 minut.

  4. W miskach lub głębokich talerzach układamy makaron, zalewamy bulionem z grzybami i marchewką. Dekorujemy kolendrą i sezamem i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń