Do góry

Desery Przepis na:

Kokilki na sposób hiszpański

Kokilki na sposób hiszpański

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kokilki na sposób hiszpański"

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 chili
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 2 gałązki bazylii
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 5 dag twardego żółtego sera
  • sól
  • pieprz. Przygotowanie: 65 min; Porcja: 270 kcal; Cena porcji: 2
  • 25 zł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj, zetnij wierzchy, wydrąż, środki zachowaj. Pomidory ustaw do góry dnem na kratce kuchennej, aby ociekły z soku. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Chili oczyść, posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, chili i soczewicę. Zalej niepełną szklanką wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 5 minut. Bazylię opłucz, oderwij listki, drobno je posiekaj.

  2. Mięso zrumień na pozostałym oleju. Dodaj środki pomidorów, podduszoną soczewicę, kukurydzę i bazylię. Przypraw solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia. Żółty ser zetrzyj.

  3. Wydrążone pomidory napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Posyp serem. Piecz 20 minut w temp. 200oC. Udekoruj, np. oliwkami, bazylią oraz chipsami kukurydzianymi.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń