Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5565

Dodano:

Odsłon: 9101

Znane i smaczne kokosowe ciasteczka, najlepsze do porannej kawy !!!! :)

Składniki

  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżka budyniu
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy.

    Pamiętajmy że jajka muszą mieć temperaturę pokojową !

  2. Dodajemy żółtka a następnie proszek do pieczenia, budyń i sok cytrynowy. Miksujemy na gładką masę.

  3. Dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy. Mamy dwie opcje pieczenia w zależności od akcesoriów kuchennych jakie posiadamy.

  4. OPCJA PIERWSZA
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy kulki wyrobione ręką. Nie wielkiej ilości ponieważ one potem i tak pójdą w szerokość i przybiorą formę ciasteczek. Możemy również nakładać ciasto łyżką do lodów jeśli posiadamy.

    Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok 25 min. Musimy obserwować ciasteczka nawet jeśli góra będzie wydawała nam się miękka należy je wyjąć bo inaczej przypalimy spód trzymając je zbyt długo w piekarniku.

  5. OPCJA DRUGA

    Posiadamy foremki silikonowe jak do lizaków wtedy możemy włożyć ciasto do foremek a następnie piec w 180 stopniach przez 30 minut.

    Jest to o tyle wygodniejsze że mamy dużo mniejszą szansę na przypalenie ciasteczek. W formie zapieką się w takim samym stopniu na górze ciastka jak i na dole i będziemy mieć ładnie prezentujące się kuleczki.


    Życzę smacznego i udanych wypieków !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 października 2016 Uwielbiam takie kokosowe chrupiące ciasteczka..pyszne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń