Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy pudding ryżowy z truskawkami

Kokosowy pudding ryżowy z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5717

Dodano:

Odsłon: 1197

Ten kokosowy pudding ryżowy z powodzeniem pełni przeróżne funkcje, np. śniadania czy deseru:). Jest mocno kokosowy, kremowy i pyszny! Sami możemy regulować jego słodycz i konsystencję - im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej będzie kremowy. Przepis na 4 sycące porcje.

Składniki

  • 200g suchego ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
  • ...
  • Sos truskawkowy:
  • 150g dżemu truskawkowego
  • 100 ml mleka
  • truskawki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż przekładamy na sito, płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy cukier i wiórki. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut często mieszając. Studzimy.

  2. Przygotowujemy sos truskawkowy: mieszamy ze sobą dżem i mleko. 2 łyżki wiórków prażymy na patelni.

  3. Do miseczek przekładamy pudding, polewamy sosem truskawkowym. Dekorujemy truskawkami, posypujemy uprażonymi wiórkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń