Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy tort bounty

Kokosowy tort bounty

Autor: kasia882

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 249

Dodano: 07.06.2018

Odsłon: 72

Kwiaty dzikiej róży są ozdobą jak też pachnącym i smacznym dodatkiem do deserów. Tort zrobiłam mojej przyjaciółce w dniu jej ślubu. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację, więc działałam intuicyjnie. Urwałam z ogrodu dziką różę. Tort nie dość, że był mocno kokosowy i czekoladowy to cudownie pachniał.

Składniki

  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • ¾ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanka cukru
  • 20-25 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła
  • Ponadto:
  • 1 czekolada deserowa
  • ½ czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka
  • Do dekoracji:
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dzika róża
  • Zielony barwnik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.

  2. Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

  3. Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.

  4. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć.

  5. W dwóch szklankach namoczyć żelatynę, 1 i 2 łyżeczki w 1/4 i 1/5 szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. 500ml śmietanki ubić wraz z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Boki tortu obkładamy śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało.

  6. 250ml śmietanki ubijamy z cukrem i barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy kwiatami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń