Do góry

Desery Przepis na:

Kołacz śląski z różnymi nadzieniami

Kołacz śląski z różnymi nadzieniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4499

Dodano:

Odsłon: 2812

Najpopularniejsze ciasto na Śląsku. Króluje na wszystkich imprezach. Mój przepis, zmodyfikowany na Zbiór Ciast Drożdżowych. Sąsiadki mnie nauczyły i piekę je od ponad 40 lat. Sąsiadki mówiły Kołocz a w moim domu mówiło się Kołacz. Są to dwie poprawne nazwy.

Składniki

  • CIASTO NA 3 CIEŃSZE PLACKI albo 2 GRUBSZE na blachę 30x40 cm.:
  • -1 kg. mąki -1 szklanka cukru -2 jajka
  • -2 żółtka -1 masło(250 g) -szczypta soli
  • -2 szklanki letniego mleka -100 g.drożdży(rozczyn w pkt.1 -1 cukier waniliowy
  • KRUSZONKA NA 1 BLACHĘ:
  • -300 g. mąki -150 g. cukru -200 g. masła -1 cukier waniliowy
  • DO POSMAROWANIA: -2 rozkłócone jajka
  • 1/ NADZIENIE SEROWE:
  • -1 kg. sera twarogowego,imperialu -4 żółtka -1 łyżka masła
  • -parę kropli olejku cytrynowego -10 dkg. rodzynków sparzonych(ja nie daję, bo nie lubimy)
  • -1 szklanka cukru -1 budyń cytrynowy, albo inny biały
  • 2/ NADZIENIE MAKOWE:
  • -500 g. maku przemielonego -50 g. masła -1 łyżka miodu -2 ubite białka
  • -50 g. orzechów zmielonych -olejek migdałowy albo pomarańczowy
  • -100 g.kandyzowanej skórki pomarańczowej -3/4 szklanka cukru -1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/ NADZIENIE Z JABŁKAMI:
  • -ok. 10 jabłek w zależności jak są duże -bułka tarta -cukier waniliowy -cynamon
  • 4/ NADZIENIE ZE ŚLIWKAMI:
  • -ok. śliwek -cukier do posypania
  • 5/ NADZIENIE Z MIRABELKAMI:
  • -ok.1,5 l. mirabelek -bułka tarta pod owoce -cukier do posypania
  • 6/ NADZIENIE Z CZARNYMI JAGODAMI:
  • -ok. 1,5 l. jagód -2 garście bułki tartej -1/2 szklanka cukru(dałam brązowego)
  • 7/ NADZIENIE Z RÓŻNYMI OWOCAMI:
  • -brzoskwinie z puszki -rabarbar -truskawki
  • -cukier -bułka tarta
  • 8/ NADZIENIE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI:
  • -1 l. mleka -3 białe budynie -10 łyżek cukru -z 300 g.truskawek
  • 9/ PROSTY, TYLKO Z KRUSZONKĄ:
  • 10/TYLKO Z MASŁEM, CUKREM I CYNAMONEM:
  • -ok. 100 g. masła -1 cukier waniliowy -cynamon
  • 11/ NADZIENIE Z SUSZONYMI OWOCAMI:
  • -ok.2 l. suszonych jabłek, lub gruszek itp. -woda -cukier -cynamon
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ROZCZYN -Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną letniego mleka.(na gęstą papkę). Odstawić do wyrośnięcia.
    CIASTO-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
    Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto podzielić na 4 (jak ma być na 2 blachy) z tym że na spód blachy ciut więcej zostawić.Tą większą rozwałkować i przenieść na posmarowaną blaszkę, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Można spód rozciągnąć w blaszce, maczając palce w mące.

  3. 1/ NADZIENIE SEROWE:
    Zmiksować żółtka z cukrem ,masłem i serem. Dodać olejek, przesiać budyń i zmiksować.Na koniec wmieszać rodzynki, albo żurawinę. Wyłożyć na ciasto w blaszce.

  4. 2/ NADZIENIE MAKOWE:
    Mak suchy wieczorem zalać wrzątkiem. Rano przełożyć na gęste sito, lub ściereczkę lnianą. Przepuścić 3 razy przez maszynkę od mięsa. Lub na sucho skręcić w młynku od kawy. W garnku z wodą, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać ubite białka i bakalie.
    Nałożyć nadzienie na ciasto w blaszce.Można użyć gotowy z puszki, ale jest za słodki.

  5. Pozostawione ciasto rozwałkować i przykryć nadzienie.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Kruszonka:
    Zmiksować masło z cukrem, przesiać mąkę i zagnieść. Kruszonkę można zrobić szybciej.
    Poukładać dachówkowo,na górę placka,tz. jeden obok drugiego.

  6. Odstawić do wyrośnięcia.

  7. Piec w 175 *ok.40-45 min. Każdy piekarnik piecze inaczej. Dawniej piekłam 30 min. i to starczało, teraz w nowym ok.45 min.
    Po upieczeniu jak to możliwe, to placek zsunąć na deskę aż wystygnie.

  8. 3/ NADZIENIE Z JABŁKAMI:
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Ciasto posypać bułka tartą i ułożyć jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Przykryć ciastem itd.

  9. 4/ NADZIENIE ZE ŚLIWKAMI:
    Śliwki umyć, wypestkować i ułożyć na cieście. Posypać cukrem w zależności jak dojrzałe śliwki. Przykryć ciastem itd.
    (tutaj miałam mrożone)

  10. 5/ NADZIENIE Z MIRABELKAMI:
    Śliweczki przekroić wypestkować. Ułożyć na ciasto posypane bułką tartą. Posypać cukrem, przykryć ciastem itd.

  11. 6/ NADZIENIE Z CZARNYMI JAGODAMI:
    Na ciasto posypać bułkę tartą. Potem rozsypać jagody a na nie cukier.(można brązowy).itd.

  12. 7/ NADZIENIE Z RÓŻNYMI OWOCAMI:
    Brzoskwinie z puszki, odsączyć i pokroić w plasterki.Truskawki z pokrojonym rabarbarem zasypać na trochę cukrem, potem odsączyć. Poukładać na cieście posypanym bułką tartą. Przykryć ciastem itd.

  13. 8/ NADZIENIE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI:
    Na mleku z cukrem, gotujemy rozmieszane z 1 szklanką mleka budynie. Gotujemy krótko, żeby się nie przypaliły. Odstawiamy i mieszamy od czasu do czasu, do letniej temperatury. Wykładamy na ciasto a na górę truskawki. itd.

  14. 9/ PROSTY, TYLKO Z KRUSZONKĄ:
    Tutaj wałkujemy dwie części ciasta. Smarujemy jajkiem a na górę skubiemy kruszonkę.

  15. 10/TYLKO Z MASŁEM, CUKREM I CYNAMONEM:
    Tutaj też wałkujemy dwie części ciasta, chyba że chcemy cieniutkie placki. Robimy dołki, smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.Ten pieczemy krócej do zrumienienia.
    Taki placek, jest zjadany u nas jako pierwszy, tak wszyscy go lubią.

  16. 11/ NADZIENIE Z SUSZONYMI OWOCAMI:
    Jabłka czy gruszki, gotujemy jak kompot. Odcedzamy, mielemy w maszynce od mięsa. Doprawiamy i smarujemy ciasto itd.(tutaj zdjęcia nie mam, ale kiedyś i takie piekłam. Było pyszne.)

  17. Po przestygnięciu posypać , cukrem pudrem.

    Z tego przepisu, piekę też bułeczki i rogaliki.

    Ciast drożdżowych nie powinno się chować do lodówki, bo twardnieją.

    Troszkę czerstwe drożdżowe, można odświeżyć, wkładając na trochę do nagrzanego piekarnika z parą. Pod spód blaszki wstawia się naczynie z gorącą wodą.

    Smacznego !.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 września Zrobiłam się głodna. Dla mnie nie jest ważne czy to kołocz, czy kołacz - wygląda pysznie - WSZYSTKIE ! :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kszysztow 15 września Kołacz może być gdzie indziej w Polsce, ale na Śląsku jest kołocz!! No chyba, że u przyjezdnych... Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 05 września Dużo o nim słyszałam ale nie miałam okazji spróbować. W Twoim wykonaniu na pewno jet pyszny. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 30 sierpnia Pysznie wygląda. Nazwa "kołacz" do tej pory kojarzyła mi się z dużymi, okrągłymi plackami serowymi, bez kruszonki. W takiej wersji ciasto na pewno świetnie smakuje. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 sierpnia Doskonały! :) Prezentuje się niezwykle apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 sierpnia Ale roznosci! ostatnio widzialam jako dziecko na swietach! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń