Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa sałatka"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 87
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 109
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 87
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 109
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 123
Składniki
Liście sałaty starannie umyj, a następnie osusz (otrząśnij z wody lub odwiruj). Osuszone liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę dokładnie umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne.
Oba warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki. Wszystkie wspomniane dokładnie wymieszaj, skrop olejem rzepakowym i odstaw.
Kiwi umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w plasterki. Oliwki osącz z zalewy. Kiwi i oliwki dodaj do sałatki, następnie całość lekko oprósz pieprzem (ewentualnie także lekko osól).
Sałatkę nałóż na talerze lub do salaterek. Na koniec na każdej porcji umieść fantazyjnie ułożone plasterki szynki konserwowej lub gotowanej, albo łososia. Jeśli wybrałaś łososia, dodatkowo skrop go sokiem wyciśniętym z cytryny.
Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami.
RADA
Sałatkę możesz wzbogacić kostkami upieczonych na patelni grzanek (wtedy serwuj ją bez chleba).Źródło: Świat kobiety