Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa sałatka

Kolorowa sałatka

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27980

Dodano: 03.08.2008

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Kolorowa sałatka"

Składniki

  • główka sałaty zielonej lub lodowej
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • 3 kiwi
  • słoiczek czarnych hiszpańskich oliwek bez pestek
  • 4 duże plastry (lub 8 mniejszych) szynki konserwowej lub gotowanej; jeśli wolisz
  • wędlinę możesz także zastąpić cienkimi płatami wędzonego łososia
  • olej rzepakowy do skropienia gotowej sałatki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Liście sałaty starannie umyj, a następnie osusz (otrząśnij z wody lub odwiruj). Osuszone liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę dokładnie umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne.

  2. Oba warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki. Wszystkie wspomniane dokładnie wymieszaj, skrop olejem rzepakowym i odstaw.

  3. Kiwi umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w plasterki. Oliwki osącz z zalewy. Kiwi i oliwki dodaj do sałatki, następnie całość lekko oprósz pieprzem (ewentualnie także lekko osól).

  4. Sałatkę nałóż na talerze lub do salaterek. Na koniec na każdej porcji umieść fantazyjnie ułożone plasterki szynki konserwowej lub gotowanej, albo łososia. Jeśli wybrałaś łososia, dodatkowo skrop go sokiem wyciśniętym z cytryny.

  5. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami.

  6. RADA

  7. Sałatkę możesz wzbogacić kostkami upieczonych na patelni grzanek (wtedy serwuj ją bez chleba).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń