Do góry

Przekąski Przepis na:

Kolorowa zaplatana pizza z szynką i papryką.

Kolorowa zaplatana pizza z szynką i papryką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1039 Ocena: 10451

Dodano:

Odsłon: 661

Troszkę pracochłonna pizza, ale się opłacało gdyż wyszła bardzo smaczna. W sumie robiłam ją z mężem :)

Składniki

  • ciasto na pizze
  • papryka czerwona - połowa
  • papryka zielona - połowa
  • papryka żółta - połowa
  • pieczarka 1 szt.
  • Ser mozzarella
  • plastry szynki
  • sos pesto z pomidorów
  • Natka pietruszki
  • oregano suszone
  • Pieprz
  • Sól morska
  • jajko do posmarowania
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Potrzebne składniki.

  2. Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem a pozostałą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto.

  4. Układamy plastry szynki i plasterki pieczarki, na plastry szynki kładziemy kawałki sera. Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i drobno pokrojoną natką pietruszki.

  5. Drugi prostokątny placek ciasta skracamy o 2 cm. a pozostały placek kroimy na paski.

  6. Wycięty 2 cm. pasek kładziemy na wycięte paski u góry, tak by paski były połączone.

  7. Z wyciętych pasków robimy taką plecionkę, zaplatając wycięte paski papryk. Na brzegi plecionki przylepiamy pasek z ciasta i cały placek z plecionką nakładamy na placek z szynką i serem.

  8. Brzegi placka spodniego zawijamy na brzegi placka plecionki i zlepiamy delikatnie. Brzegi pizzy zaginamy do środka, smarujemy jajkiem.

  9. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

  10. Upieczona pizza.

  11. Smacznego :)

  12. Przepis na ciasto do pizzy:

    składniki:

    40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
    4 szklanki mąki
    6 łyżeczek cukru
    płaska łyżeczka soli
    8 łyżek oleju
    1 szklanka ciepłego mleka

    wykonanie:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń