Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowy biszkopt

Kolorowy biszkopt

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6499

Dodano:

Odsłon: 16833

Lekki,smaczny i kolorowy.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Jaja, 6 szt
  • mąka, 1 szk
  • cukier, 1 szk
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Masa:
  • śmietana kremówka 30%, 300ml
  • cuker, 1 łyżeczka
  • galaretka ( 2 żółte,1 pomarańczowa), 3 szt
  • Dodatki:
  • dżem brzoskwiniowy, 1/3 słoika
  • manadarynki z puszki ( lub inne owoce), 1 puszka
  • galarteka owocowa, 1 szt
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopta z podanych składników.(odzielić białka od żółtek,białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier ubijać do rozpuszczenia cukru,dodać żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do piecznenia)Piec ok 20-25 min w temp.200st.

  2. Śmietanę schłodzić.Galartekę pomarańczową rozpuścić w 300ml wody i pozostawić do stężenia,następnie pokroić w grubą kostkę.

  3. Dwie żółte galaretki ropuścić w 500ml wody,ostudzić.

  4. Śmietanę ubijać z dodatkiem cukru,dolewać powoli zimną galaretkę ciągle ubijając.

  5. Gotową masę śmietanową włożyć do lodówki,gdy zacznie gęstnieć włozyć do niej pokrojoną galaretkę.

  6. Zimnego biszkopta przekroić na pół,przełożyć masą.Wierzch biszkopta posmarować dżemem,ułozyć na nim owoce z puszki.

  7. Galaretkę owocową rozpuścić w 350ml wody,ostudzić i tężejąca wylać na wierz biszkopta.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń