Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kompot czereśniowy z anyżkiem"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 152
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 36
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 152
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 36
Składniki
Czereśnie umyj, oderwij szypułki i osusz. Usuń pestki. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem i bardzo cienko obierz. Skórkę pokrój w cienkie paski. Owoce przełóż do słoików.
Zagotuj 3/4 litra wody, dolej wyciśnięty sok z pomarańczy, wsyp cukier i dodaj skórkę oraz anyż. Wymieszaj i zagotuj. Wlej do słoików z owocami. Zamknij.
Włóż słoiki do garnka, napełnij wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj 25 minut w temp. 80 st. C. Po wyjęciu dokręć wieczka słoików.
Umyj czereśnie, usuń szypułki i pestki. Odważ 40 dag. Maliny oczyść. Owoce przełóż do garnka i chwilę duś (aż puszczą sok). Przetrzyj przez sito. Do gorącego przecieru wsyp cukier żelujący i gotuj ok. 5 minut. Odszumuj. Dodaj resztę owoców i kwasek. Zagotuj. Gorącą marmoladę przełóż do słoików. Zamknij je i odwróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień