Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot jabłkowy

Kompot jabłkowy

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 1060

Dodano: 24.08.2016

Odsłon: 8368

Gdy byłam mała w moim rodzinnym domu codziennie do obiadu był do popicia pożywny kompot. Teraz gdy mam swoją Rodzinkę również go podaje, dlatego teraz gdy sezon na owoce w pełni, trwa intensywny czas przygotowywania tych przepysznych przetworów - dzisiaj czas na jabłka.

Składniki

  • Jabłka (tyle ile chcemy zrobić słoików)
  • Cukier 2-3 łyżki na litrowy słoik
  • Woda (w zależności ile będziemy mieli słoików)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
    Litrowe umyte dokładnie słoiki wypełniamy do 3/4 wysokości słoika owocem, a następnie zalewamy osłodzoną wodą. (Cukier najlepiej rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dolać zimnej)

    Słoiki mocno zakręcamy, wkładamy do dużego garnka, na dno kładziemy szmatkę i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń