Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot rabarbarowo- gruszkowy z anyżem

Kompot rabarbarowo- gruszkowy z anyżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 713 Ocena: 44929

Dodano:

Odsłon: 855

W mojej kuchni postawiłam dzisiaj na duet gruszka- rabarbar. Smak całości wzbogaciłam dodatkiem anyżu.

Składniki

  • gruszka 3 sztuki
  • rabarbar 1/2 kg (po obraniu)
  • dwie gwiazdki anyżu
  • cukier 6- 8 łyżek
  • woda 1 litr
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne.
    Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się rabarbaru dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, po 5 minutach dodajemy gruszki i anyż. Jeżeli kompot wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra.
    Gotowy kompot studzimy, przelewamy do dzbanka.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń