Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zmodyfikowana tradycja,czyli unowocześniona wersja babcinego,postnego kompociku,który dla mnie był ... fuj (wybacz Babciu!!!).
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Gotować jabłka (nieobrane,pokrojone w cząstki i z gniazdami nasiennymi - dają pełniejszy smak) na wolnym ogniu w 2,5 l wody,bez cukru,aż będą się rozpadać. Odcedzić dokładnie na sitku.
Gorącym wywarem z jabłek zalać w garnku suszone owoce,wsypać 5-6 łyżek cukru,pozostawić na kilka godzin.
Po kilku godzinach wstawić garnek na duży ogień i zagotować kompot.
W tym czasie obrać pomarańczę,pokroić ją na plasterki i naszykować plasterki cytryny (w skórce). Kiedy suszone owoce będą prawie miękkie dodać pomarańcze i cytrynę. Gotować jeszcze kilka minut. Jeśli dużo wody się wygotowało i kompot jest zbyt esencjonalny,można ją uzupełnić wrzątkiem.
Pod koniec gotowania doprawić kompot imbirem i ew. dosłodzić.
Kompot gotuję dwa dni przed Wigilią i odstawiam w chłodne miejsce - cudownie nabiera smaku...
SMACZNEGO! ;)