Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z jabłek na zimę

Konfitura z jabłek na zimę

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2547

Dodano: 14.11.2017

Odsłon: 1644

Pyszna konfitura z jabłek na zimę. Idealna do szarlotki bądź też do jedzenia z chlebem czy chałką.

Składniki

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 550 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie przekładamy do garnka z grubszym dnem, zasypujemy cukrem oraz cukrem wanilinowym. Cytrynę wyciskamy i sok dodajemy do jabłek. Gotujemy ok 20 min, co chwile mieszając aż jabłka zrobią się niemal przezroczyste. Wkładamy do słoików na gorąco do samej nakrętki, zakręcamy i przekręcamy zakrętką do dołu do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń