Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowy pstrąg

Koperkowy pstrąg

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 467

Proste, niezbyt pracochłonne smaczne danie na obiad.

Składniki

  • pstrąg tęczowy - 2 szt.(łącznie około 0,5 kg)
  • cytryna - 0,5 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy - 2 łyżki
  • koper - kilka gałązek (po posiekaniu 2 łyżki)
  • sól - 1 łyżka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ryb. Jeżeli pstrąg nie jest wypatroszony wówczas należy go oczyścić. W moim przypadku, ryby nie zawierały wnętrzności. Pamiętajmy by dokładnie je umyć - zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Aby łatwiej usunąć śluz możemy zastosować pastę którą sami przygotujecie z wody i soli. Jeżeli widok całej ryby nie do końca Wam odpowiada na talerzu, wówczas możecie również usunąć głowy, płetwy oraz łuski. Po tym zabiegu natnijcie każdą rybę tak jak to widać na zdjęciu.
    Tak przygotowane ryby solimy z zewnątrz i wewnątrz, nacieramy pieprzem cytrynowym. Do wnętrza wkładamy po łyżce masła, plastrze cytryny oraz posiekany koperek i zmiażdżone plastry czosnku.
    Na wierzch kładziemy plasterki cytryny oraz posypujemy koperkiem.
    Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym w którym będziemy piekli i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. U mnie była to cała noc.

    Podczas pieczenia ryba może przykleić się do naczynia. Aby tego uniknąć możecie ułożyć ją na papierze do pieczenia.



  2. Po tym czasie wkładamy naczynie z rybami do piekarnika na 60minut. Ustawiamy temperaturę 180 stopni Celsjusza (spirale góra i dół).
    Naczynie przez 40 minut powinno być przykryte. 20 min przed końcem pieczenia odkrywamy górę by ryby zarumieniły się.

  3. Tak upieczonego pstrąga możemy podawać z frytkami i gotowanymi na parze warzywami.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń