Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka z sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2976

Dodano:

Odsłon: 20268

To jest idealne danie wigilijne – dzisiejsze kopytka z sosem grzybowym. Jest już wprawdzie po świętach, ale kopytka naprawdę są warte wzmianki – były gwiazdą wieczerzy wigilijnej, bo wszyscy jesteśmy wielkimi admiratorami klusek. Mąż najmniej, jednak sos grzybowy uratował sytuację – małżonek zjadł danie i sam z siebie pochwalił, bez pytania. Czyli dobre i smakuje całej rodzinie, można polecać szerszej publiczności.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka porządnej soli
  • 300 g mąki (orkiszowej, pszennej albo wypróbowanej mieszanki bezglutenowej)
  • skrobia ziemniaczana do obróbki
  • do gotowania – duża ilość osolonego wrzątku
  • sos grzybowy do podania (przepis na sos grzybowy zamieszczam w następnym wpisie)
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużej misce połącz przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki, jajko, sól i mąkę. Wymieszaj wstępnie widelcem, a następnie dłonią. Powstanie dość lepkie ciasto. Możesz też wyrobić je na stolnicy.

  2. Zabieraj niezbyt duże porcje ciasta. Na stolnicy/dużej desce/blacie formuj z ciasta podłużne wałeczki,

  3. następnie lekko je spłaszczaj i odkrawaj ukośne kopytka.

  4. Do obróbki ciasta używaj skrobi ziemniaczanej – jest o wiele lepsza od zwykłej mąki, wprost genialna – nic się nie lepi, nie skleja, nawet gotowe kluski – jeśli są oblepione skrobią – nie sklejają się z sobą podczas przechowywania.

  5. Gotowe kluseczki układaj na tacy obsypanej skrobią, możesz je razem z tacą schować do lodówki na 1-2 dni, przykryte, by nie obeschły. Jeśli uważasz, że kopytek jest zbyt dużo na Twoje potrzeby – nadmiar od razu umieść wraz z tacą w zamrażarce. Dopiero całkiem zamrożone kluski możesz wsypać do woreczka.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp do niej sól. Kopytka partiami wkładaj do lekko wrzącej wody, gotuj bez przykrycia przez około 3 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Warto podczas gotowania 1-2 razy przemieszać kopytka, by nie przykleiły się do dna garnka.
    Ugotowane kopytka wyławiaj łyżką cedzakową do miski albo od razu na talerze. Kluseczki, które nie zostały zjedzone – można następnego dnia odgrzać we wrzącej wodzie albo jeszcze lepiej – odsmażyć na maśle z cebulką. Odsmażane są równie pyszne, jak świeże!

  7. Podaj kopytka z sosem grzybowym razem lub oddzielnie. Razem – czyli kluseczki od razu na talerzu polej sosem i podaj. Możesz też podać w osobnej misce kopytka, a w sosjerce grzybowy sos. Każdy z biesiadników nabierze na talerz tyle klusek, ile będzie chciał i samodzielnie poleje sosem. Dodatkiem polecanym szczególnie jest tu kapusta z grzybami albo kapusta z grochem. Tak czy siak – to jest naprawdę łatwe i pyszne danie, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 05 lutego Gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca

https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-styczen-2019,1900984,a,.html

Pozdrawiamy! :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń