Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest idealne danie wigilijne – dzisiejsze kopytka z sosem grzybowym. Jest już wprawdzie po świętach, ale kopytka naprawdę są warte wzmianki – były gwiazdą wieczerzy wigilijnej, bo wszyscy jesteśmy wielkimi admiratorami klusek. Mąż najmniej, jednak sos grzybowy uratował sytuację – małżonek zjadł danie i sam z siebie pochwalił, bez pytania. Czyli dobre i smakuje całej rodzinie, można polecać szerszej publiczności.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 122
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 122
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
W dużej misce połącz przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki, jajko, sól i mąkę. Wymieszaj wstępnie widelcem, a następnie dłonią. Powstanie dość lepkie ciasto. Możesz też wyrobić je na stolnicy.
Zabieraj niezbyt duże porcje ciasta. Na stolnicy/dużej desce/blacie formuj z ciasta podłużne wałeczki,
następnie lekko je spłaszczaj i odkrawaj ukośne kopytka.
Do obróbki ciasta używaj skrobi ziemniaczanej – jest o wiele lepsza od zwykłej mąki, wprost genialna – nic się nie lepi, nie skleja, nawet gotowe kluski – jeśli są oblepione skrobią – nie sklejają się z sobą podczas przechowywania.
Gotowe kluseczki układaj na tacy obsypanej skrobią, możesz je razem z tacą schować do lodówki na 1-2 dni, przykryte, by nie obeschły. Jeśli uważasz, że kopytek jest zbyt dużo na Twoje potrzeby – nadmiar od razu umieść wraz z tacą w zamrażarce. Dopiero całkiem zamrożone kluski możesz wsypać do woreczka.
W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp do niej sól. Kopytka partiami wkładaj do lekko wrzącej wody, gotuj bez przykrycia przez około 3 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Warto podczas gotowania 1-2 razy przemieszać kopytka, by nie przykleiły się do dna garnka. Ugotowane kopytka wyławiaj łyżką cedzakową do miski albo od razu na talerze. Kluseczki, które nie zostały zjedzone – można następnego dnia odgrzać we wrzącej wodzie albo jeszcze lepiej – odsmażyć na maśle z cebulką. Odsmażane są równie pyszne, jak świeże!
Podaj kopytka z sosem grzybowym razem lub oddzielnie. Razem – czyli kluseczki od razu na talerzu polej sosem i podaj. Możesz też podać w osobnej misce kopytka, a w sosjerce grzybowy sos. Każdy z biesiadników nabierze na talerz tyle klusek, ile będzie chciał i samodzielnie poleje sosem. Dodatkiem polecanym szczególnie jest tu kapusta z grzybami albo kapusta z grochem. Tak czy siak – to jest naprawdę łatwe i pyszne danie, smacznego!