Do góry

Przekąski Przepis na:

korniszonki jak sklepowe

korniszonki jak sklepowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3674

Dodano:

Odsłon: 19274

pyszne chrupiące małe ogóreczki w zalewie octowej

Składniki

  • Zalewa:
  • litr wody
  • 8 dag cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 dag soli
  • ziele angielskie
  • 5 liści laurowych
  • cebula
  • czosnek
  • KOPER
  • marchewka
  • ogórki
  • gorczyca ( po 5 ziarenek do słoika)
  • chrzan
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ogórki umyć, do s łoików litrowych włożyć 2 plastry cebuli, ząbek czosnku, koperek, ok 5 ziarenek gorczycy, laskę chrzanu, 5 plasterków marchewki, po 1 listku laurowym, 3 ziarenka ziela angielskiego , napchać ciasno ogóreczki do słoika i zalać kipiącą zalewą , szybko zakręcić , wstawiać słoiki do garnka z gorącą wodą ( ważne!!! gotować tylko 3 minuty od chwili zagotowania nie więcej bo ogórki będą miekkie!!!)

  2. zalewa: wodę , cukier, ocet i sól zagotować i zalewać ogórki!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Issaf 30 grudnia 2010 Sam kwas!! Za dużo octu... Ja dodaję jeszcze 1/2 czuszki. Są ostre, kruche i pyszne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Issaf 30 grudnia 2010 sam kwas...za dużo octu!! ja dodaje jeszcze 1/2 czuszki, są ostre, kruche i pyszne!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 16 września 2010 Ogórki robiłam w/g twojego przepisu ,już jeden słoik otwarłam z ciekawości PYSZNE są

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 11 sierpnia 2010 ja robię z 5 l wody wystarcza na około 15 słoików litrowych nieraz więcej zależy jak ciasno napełnimy ogóreczki jeśli zrobisz 5 l wody musisz zwiększyć reszte składnikow...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 11 sierpnia 2010 Na jaką ilość ogórków jest ta zalewa? Albo inaczej na ile i jakich słoików jej wystarczy, żeby nie eksperymentować i ugotować za jednym podejściem tyle ile trzeba ? Dziękuję i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 sierpnia 2010 domowe przetwory są najlepsze, warto poświęcić im trochę czasu

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 04 sierpnia 2010 ja lubię ostre korniszonki oczywiście jak napisała renka są gusta i guściki jak ktoś lubi mało kwaśne to dać mniej octu a co chodzi o gorczycę nigdy nie liczę nabieram na koniec łyżeczki bo tak szybciej......

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 sierpnia 2010 Ja uważam,że są bardzo kwaśne ,ale są "gusta i guściki"być może dla Ciebie są dobre no i gorczycy jest o wiele więcej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 03 sierpnia 2010 napewno nie jak sklepowe, domowe są o niebo lepsze :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń