Do góry

Przetwory Przepis na:

Korniszony w zalewie słodko - kwaśnej.

Korniszony w zalewie słodko - kwaśnej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1123 Ocena: 12409

Dodano:

Odsłon: 12935

Ogórki, korniszony, zrobione w zalewie słodko - kwaśnej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.

Składniki

  • ogórki gruntowe, korniszony 2 kg
  • liście laurowe 2 szt.na słoik
  • ziele angielskie 6 ziaren na słoik
  • czarny pieprz 2 ziarnka na słoik
  • gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
  • Marchew
  • czosnek ząbek na słoik
  • plasterek korzenia chrzanu na słoik
  • baldach kopru na słoik
  • Zalewa 1,25 litra:
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10% (250 ml)
  • 4 szkl. wody (1 litr)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

  2. Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 6 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i liść laurowy, chrzan , ząbek pokrojonego czosnku, pokrojoną wzdłuż w paski marchewkę.

  3. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń