Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

Korzenne ciasto marchewkowe z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23671

Dodano:

Odsłon: 5856

Propozycja na aromatyczne i smakowite ciasto marchewkowe z rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich oraz korzenną nutą. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a swym smakiem i aromatem idealnie podkreśli cudowny klimat Świąt :)

Składniki

  • 500 g startej marchewki
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 230 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 130 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g przyprawy korzennej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta soli
  • łyżeczka masła
  • cukier puder (do posypania)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy obie mąki (tortową i pełnoziarnistą), dodajemy po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawę korzenną i kurkumę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.

  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

  3. Do piany białkowej dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier, olej oraz miód i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski, a na koniec dodajemy startą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.

  4. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut (do suchego patyczka).

    * Papier wysmarowany masłem możemy dodatkowo obsypać bułką tartą.

  5. Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy jego wierzch cukrem pudrem.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Vegeta5181 14 grudnia 2016 Ciasto zrobione i prawie zjedzone;) Bardzo jest dobre:) Pozdrawiam i dziękuje za przepis:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateeo8b 29 grudnia 2015 Jakiej wysokości wychodzi ciasto? pieczemy je w normalnej dużej blaszce? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń