Do góry

Przekąski Przepis na:

Korzenne śledzie z cynamonem

Przepis dnia 2018-12-26
Korzenne śledzie z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 7711

Dodano:

Odsłon: 1658

Prawdziwie świąteczne śledzie z jałowcem, rodzynkami, imbirem i innymi przyprawami. Śledzie pachnące świętami :)

Składniki

  • filety śledziowe z zalewy 400 g
  • olej lniany lub rzepakowy 1-1,5 szklanki
  • rodzynki 80 g
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki
  • laski cynamonu 2-3 sztuki
  • jałowiec 4 ziarenka
  • ziele angielskie 7 ziarenek
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • gorczyca biała 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy 2 -3 łyżeczki
  • miód 1 łyżka
  • 2 spore czerwone cebule
  • 3 gwiazdki anyżu
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie odsączyć z zalewy, wypłukać, jeśli są bardzo słone zalać zimną wodą na 1 godzinę.
    Po tym czasie śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki .
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.

  2. Wszystko przełożyć do sporego słoika, zalać olejem, zakręcić.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
    Pycha :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 grudnia 2018 Juz sama nazwa sprawia, ze mi slinka cieknie.
Pyszne sledziki!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 grudnia 2018 Z cynamonem nie jadłam,ciekawy przepis:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 13 grudnia 2018 Polecam, takie śledzie są wyjątkowe :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Pyszne śledzie z tak aromatycznymi dodatkami, super :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń