Do góry

Desery Przepis na:

Kostka krówkowa

Kostka krówkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 8906

Ciasto 3-Bit z kruchymi plackami i warstwą czekoladowych herbatników. Ciasto bardzo pyszne,wszyscy uwielbiają.

Składniki

  • KRUCHE CIASTO:
  • -1,5 masła tj. 375 g. -1 szklanka cukru
  • -1 cukier waniliowy -3 jajka -5 szklanek mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki gęstej śmietany
  • MASA KRÓWKOWA: -250 g. masła
  • -3/4 szklanki cukru pudru -1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego-530 g.
  • -5 łyżeczek żelatyny -ok.1/4 szklanki wody zimnej
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -3 szklanki mleka -2 budynie toffi z cukrem
  • -2 łyżki cukru (jeżeli budynie są bez cukru,to dodatkowo+4 łyżki)
  • -100 g. masła
  • CZEKOLADOWA BITA ŚMIETANA:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -1 biała czekolada
  • -3 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki gorącej wody
  • GÓRA:
  • -4 paczki herbatników w masie czekoladowej(tutaj Maltanki)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować masło z cukrem, dodając po jajku. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i na niższych obrotach zmiksować. Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, albo poukładać jak kruszonkę i wylepić na blaszkę,30x40.

    Blaszka dobrze jak jest wyłożona papierem do pieczenia i ma jeden bok otwarty, łatwiej ciasto zsunąć po upieczeniu.

  2. Piec w 175 * ok. 15-20 min. Następne części upiec tak samo.Można upiec dzień wcześniej a nawet i dwa.

  3. Jedno ciasto ułożyć do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem do pieczenia.

    masa krówkowa-Mleko wraz z cukrem i margaryną gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawić i żelatynę wymieszać z zimną wodą. Jak napęcznieje wkręcić do masy. Od czasu do czasu przemieszać. Letnie wyłożyć na ciasto w blaszce.

    Przykryć drugim plackiem ciasta.

  4. masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie. Odstawić i wmieszać masło.Ostudzić do letniego i wyłożyć na ciasto.

    Przykryć ostatnim plackiem.

  5. czekoladowa bita śmietana-Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce, przynajmniej pół godziny. Można dzień wcześniej.Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodawać powoli żelatynę, ubić krótko i rozsmarować na placku.

  6. Zaraz ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Całość schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń