Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moi goście porównują smak tego dania do tradycyjnych krokietów
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 153
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 64
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1092
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 153
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 64
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1092
Składniki
8 płatków maca namoczyć w mleku zmieszanym z vegetą i pozostawić na 1 godzinę (płatki można przełamać na 4 części i zalać gorącym mlekiem wtedy będzie szybciej ) Pieczarki pokroić , doprawić do smaku i podsmażyć na patelni , dodać całą cebulę drobno pokrojoną i dusić razem aż cebulka będzie miękka ( można dodać czosnek i porę drobno pokrojoną) Rozbełtać jajka i wlać na usmażoną cebulę i pieczarki – lekko podsmażyć – do ścięcia jajek ( coś podobnego do omletu lub jajecznicy ) i wyłączyć. Przygotować blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Położyć na spód 4 płatki maca wyciągnięte i wyciśnięte z mleka. Na placki maca wysypujemy starty żółty ser oraz usmażone jajka z pieczarkami i cebulą. Posypujemy startym żółtym serem i zieloną pietruszką. Na wierzch kładziemy pozostałe 4 płatki maca. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Po upieczeniu kroimy na kwadraty i polewamy sosem. Sos : Majonez - 3 łyżki Jogurt naturalny - 3 łyżki Ketchup - 3 łyżki Czosnek - 3 ząbki Można też posypać po wierzchu płatków maca startym żółtym serem , powstanie wtedy kożuszek serowy . Można do sosu dodać łyżkę stołową musztardy sarepskiej ( b.dobra jest z firmy Rolewski ) Można też zrobić więcej warstw : np. z warzywami, mięsem itp.