Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs. Przechowuję taki wywar w słoiku w lodówce nawet do kilku tygodni. Ten wywar jest na pieczonym boczku i nadaje się do grochówki, fasolowej, do bigosu lub fasolki po bretońsku i co tam sobie wymyślimy.
Garnek, sitko, szpatułka, słoik
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10590
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6115
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12978
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10590
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6115
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12978
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4733
Składniki
Może nie wygląda to apetycznie, ale definitywnie to sama kwintesencja smaku.
Zalewamy pozostały z pieczenia mięsa sos zagotowaną wodą w ilości 300-500 ml i zgarniamy brązową masę przyległą do papieru lub naczynia, w którym piekliśmy mięso za pomocą miękkiej szpatułki.
Zlewamy płyn przez przechylenie blachy do garnka, na którym umieszczamy sitko, aby otrzymać czysty wywar.
Wywar zagotowujemy w garnku, a następnie wlewamy do słoika uprzednio wyparzonego i zakręcamy pokrywkę.
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki i przechowujemy do kilku nawet tygodni. Używamy do zup i sosów oraz innych potraw.