Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs. Przechowuję taki wywar w słoiku w lodówce nawet do kilku tygodni. Ten wywar jest na pieczonym boczku i nadaje się do grochówki, fasolowej, do bigosu lub fasolki po bretońsku i co tam sobie wymyślimy.
Garnek, sitko, szpatułka, słoik
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11042
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1187
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11684
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1049
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11042
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1187
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11684
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1049
Składniki
Może nie wygląda to apetycznie, ale definitywnie to sama kwintesencja smaku.
Zalewamy pozostały z pieczenia mięsa sos zagotowaną wodą w ilości 300-500 ml i zgarniamy brązową masę przyległą do papieru lub naczynia, w którym piekliśmy mięso za pomocą miękkiej szpatułki.
Zlewamy płyn przez przechylenie blachy do garnka, na którym umieszczamy sitko, aby otrzymać czysty wywar.
Wywar zagotowujemy w garnku, a następnie wlewamy do słoika uprzednio wyparzonego i zakręcamy pokrywkę.
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki i przechowujemy do kilku nawet tygodni. Używamy do zup i sosów oraz innych potraw.