Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlecik curry w corn flakesach

Kotlecik curry w corn flakesach

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4011

Dodano:

Odsłon: 1432

Pyszna, dietetyczna, marynowana z curry i czosnkiem pierś z kurczaka, chrupiąca bo panierowana w corn flakesach i pieczona w piekarniku. Niebo w gębie:) Rewelacyjna w towarzystwie brokułów i pieczonych ziemniaczków z dipem czosnkowym.

Składniki

  • Składniki na 5 porcji: 5 piersi z kurczaka
  • Na marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • Na panierkę: 1 jajko
  • płatki kukurydziane corn flakes
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety płuczemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

  2. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Do marynaty wkładamy rozbite mięso i odkładamy do lodówki na około 2 godziny (Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej, co skróci czas przygotowania potrawy).

  3. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku oraz płatkach kukurydzianych, dociskając, aby płatki dobrze przyległy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Wkładamy mięso do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut (termoobieg).
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 27 kwietnia 2014 Nie żebym się czepiała, ale w języku polskim znamy słowo "płatki kukurydziane" ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń