Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki indycze z buraczkami

Kotleciki indycze z buraczkami

Autor: mariusz28

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 312

Dodano: 10.08.2010

Odsłon: 712

bardzo pyszne danie

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa indyczego
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, szczypta majeranku
  • olej do smażenia
  • szklanka bułki tartej, jajko
  • ,5 paczki obgotowanych startych buraczków
  • sok z cytryny
  • 1/2 kostki mała
  • 2 łyżki mąki
  • 12 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier
  • 70 dag ziemniaków
  • koperek
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać. Zalać posolonym wrzątkiem. Gotować 20 min. W tym czasie do mięsa wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, posiekaną cebulę, majeranek, 2-3 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku.

  2. Wyrobić masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki, panierować w pozostałej mące i układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoto z obu stron (ok. 15 min).

  3. W garnuszku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać buraczki i śmietanę. Energicznie podgrzewać mieszając, aż staną się gęste i gorące. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

  4. Usmażone kotleciki podać z odcedzonymi ziemniakami i zasmażonymi buraczkami. Oprószyć koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwonasz 10 sierpnia 2010 ładnie skopiowane ze strony kobieta. interia :) ale przepis fajny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń