Do góry

Dania główne Przepis na:

kotleciki w sosie pomidorowym z ziemniaczanym puree

Przepis dnia 2010-11-05
kotleciki w sosie pomidorowym z ziemniaczanym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 7479

polecam zabieganym mamom...bardzo proste w wykonaniu, a dzieci beda zachwycone

Składniki

  • 1/2kg miesa mielonego(najlepiej przyprawionego)
  • 1l soku pomidorowego(zageszczonego)kulinarnego
  • maslo
  • sol,pieprz,cukier
  • swieza bazylia
  • parmezan do posypania(inny tarty ser)
  • ziemnaczane puree(ziemniaki,maslo,mleko,galka muszkatalowa,sol,pieprz)
  • maka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z mielonego miesa lepimy malenkie kuleczki...obtaczamy je w mace

  2. w garnuszku roztapiamy maslo,zalewamy sokiem pomidorowym...solimy,pieprzymy dodajemy cukier,zalewamy 1/2l wody(aby wygotowal sie kwasny smak soku pomidorowego)...po odparowaniu polowy naszego sosu dodajemy kotleciki ,delikatnie mieszajac tak, aby nie przykleily sie do dna...podgotowac 20min i gotowe

  3. podajemy z puree...posypac serem i swieza bazylia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

junisa3 20 stycznia 2013 Robie podobne i bardzo wszystkim smakuja. Aby kuleczki miesne byly bardziej miekkie dodaje 1 tosta namoczonego w wodzie i odcisnietego, oraz 5 lyzek wody. Polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 16 lutego 2011 Nie tylko dzieciom smakowały te kotleciki ale i mnie .Piekne i kolorowe sa twoje dania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 05 listopada 2010 dzieki "annawk"... maka zageszczam sos, a klopsikow nie smaze

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 05 listopada 2010 Kuchcik2 - może po to ,żeby zagęścić sos z soku pomidorowego ?... tylko gdybam :) a sam pomysł na kotleciki - bardzo fajny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 05 listopada 2010 Czyli tych klopsików się nie smaży przed włożeniem do sosu? A jeśli się ich nie smaży, to po co je obtaczać w mące?
Przepraszam, jeżeli moje pytania zabrzmią głupio, ale się nad tym zastanawiałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń