Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 1476

Idealne w całości do obiadu albo pokrojone jako dodatek do sałatki.

Składniki

  • 200g suchej ciecierzycy
  • soda oczyszczona/ocet jabłkowy
  • pęczek pietruszki
  • 300g pieczarek
  • 100g czerwonej papryki
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa opakowania sera typu feta (ok. 130g)
  • 1 jajko
  • przyprawy (papryka wędzona, kumin rzymski, sól, pieprz, kolendra)
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalej wodą, dodaj płaską łyżeczkę sody oczyszczonej lub octu jabłkowego i zostaw na kilkanaście godzin.

  2. Gotuj ciecierzycę ok. 2 godzin bez przykrycia (do miękkości). W trakcie gotowania zmień 2-3 razy wodę (odpowiednie gotowanie zapobiega wzdęciom).

  3. Kiedy ciecierzyca będzie prawie gotowa podsmaż czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki ok. 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

  4. Połącz odcedzoną ciecierzycę z warzywami, dodaj jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, ser feta i przyprawy. Wymieszaj składniki (ja robię to za pomocą blendera, ale ręką też się da). W masy formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masa nie jest tak zwarta jak mielone, ale bez problemu daje się uformować. Z podanych składników wychodzi ok. 8-10 kotletów.

  5. Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni C (grzanie góra/dół lub termoobieg). Po 30 minutach przewróć kotleciki na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia zostaw je w nagrzanym piekarniku żeby "doszły".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń