Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem

Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1758 Ocena: 40425

Dodano: 28.04.2018

Odsłon: 248

Długo kombinowaliśmy, by dotrzeć do smaku sprzed lat. Takie mielone mieliśmy ciągle w pamięci. Grubo mielona łopatka wieprzowa, do tego słodki smak smażonej cebuli i czosnek. Tajemniczy składnik pojawia się na końcu. I co, że niezdrowe? Samo oddychanie jest większą trucizną, niźli ten, tajemniczy dodatek.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki maggi
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na dużych oczkach.
    Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy, dodając w tym momencie ¼ łyżeczki maggi. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
    Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń