Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z gęsi w sosie pieczarkowym

Kotlety mielone z gęsi w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1951 Ocena: 44399

Dodano:

Odsłon: 6241

Bardzo smaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci gęsiny.

Składniki

  • 1 gęsie udko
  • 1 gęsie udko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka), wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju.
    Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietankę, wsypujemy lubczyk, dodajemy kotlety i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń