Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z jajkiem w sosie chrzanowym

Kotlety mielone z jajkiem w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 301

Dodano:

Odsłon: 3520

Świątecznych smakowitości ciąg dalszy! Dziś przedstawię Wam przepis na danie, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny, rodzinny obiad. Do przygotowanie kotletów najlepiej użyć jaj przepiórczych lub małych kurzych. Będą one wtedy dość zgrabne i niewielkie. Sam sos przygotowałam na bazie chrzanu ze słoiczka ale zachęcam by zrobić go na świeżym. Ma wtedy zupełnie inny smak i aromat. Zaraz po zupie chrzanowej to chyba moje drugie ulubione świąteczne danie.

Składniki

  • 4 jajka kurze (małe), ugotowane na twardo
  • 80 dkg mielone mięsa wieprzowo – wołowego
  • 1 cebulka, posiekana i przesmażona
  • bułka tarta
  • jajko surowe
  • sól, pieprz, majeranek suszony
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • szklanka wywaru jarzynowego
  • 3 łyżki chrzanu
  • szklanka śmietanki 18%
  • sól, pieprz biały
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek. Masę wyrabiamy by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na dłoni rozkładamy placek z mięsa, na którym kładziemy jajko i formujemy je tak by powstał kotlet. W ten sposób postępujemy do wykończenia składników. Gotowe kotlety obsmażamy na patelni by powstała na nich chrupiąca skórka.

  2. Przygotowujemy sos: w garnku roztapiamy masło i wrzucamy mąkę. Zasmażkę zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę hartujemy odrobiną płynu i wlewamy do garnka. Do płynu dodajemy chrzan, sól, pieprz oraz natkę. Mieszamy. Do sosu wkładamy kotlety i na najmniejszym płomieniu gotujemy je jeszcze około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń