Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety mielone z kolendrą i papryką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
50 minut • Porcja 480 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis dla 4 osób
Mięso zmiel, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno pokrój i dodaj do mięsa. Dołóż drobniutko posiekaną paprykę, posiekaną natkę i kolendrę, wlej łyżkę oliwy i sos sojowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem, słodką papryką i dokładnie wyrób na jednolitą masę ( powinna mieć intensywny smak) .
Wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby smaki się przegryzły (schłodzone mięso będzie również łatwiej się formowało).
Wilgotnymi dłońmi uformuj wałeczki, po czym nabijaj je na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków.
Obsmaż je na oliwie ze wszystkich stron – najlepiej na grillowej patelni– często obracając (można też upiec – ok. 25 min). Podawaj z sałatką z dodatkiem papryki.
. Na 20-25 min przed końcem pieczenia posmaruj tym schab, a do sosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
Głębokie naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim dynię. Napełnij ją farszem, nałóż pokrywkę, posmaruj oliwą i piecz 60 min w 180°C. Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.Źródło: Kobieta i życie