Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z wątróbką drobiową

Przepis dnia 2017-10-17
Kotlety mielone z wątróbką drobiową

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1607 Ocena: 37093

Dodano: 13.10.2017

Odsłon: 2706

Ostatnio robiliśmy gruszki faszerowane wątróbką drobiową…oczywiście farsz został, więc zagospodarowaliśmy po swojemu. I…pycha wyszła…przepycha… <3

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka jajek oddzielamy od żółtek (2 szt).
    Wątróbki płuczemy, oczyszczamy i siekamy.
    Cebulę siekamy.
    Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę (1/2 szt), wrzucamy wątróbkę, chwilę (około 5 min) smażymy, dodajemy żółtka, dokładnie łączymy, doprawiamy solą.
    Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), dodajemy do farszu z 2 łyżkami bułki tartej.
    Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną (pozostałą) cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku).
    Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy.
    Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 października Pycha,pycha....robię podobnie...uwielbiam....:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 października Mmmm... Ależ one muszą smakować!
Pycha! <3 <3 :*

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pobitegarybarbary 13 października wątróbkę uwielbiam, więc przepis jak dla mnie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń