Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z wątróbki

Kotlety mielone z wątróbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 2282

tanie,łatwe w przyrządzaniu i bardzo zdrowe i smaczne

Składniki

  • wątroba wieprzowa lub inna, 0,6 kg
  • średnia cebula, 1 szt
  • ząbek czosnku, duży
  • płatki zbożowe(orkisz,żytnie błyskawiczne lub owsiani)w zasadzie każde, 1 szklanka
  • jajko, 1 szt
  • mąka ziemniaczana, 1 duża łyżka
  • sól,pieprz, do smaku
  • pomidory z puszki(rozdrobnione)lub przecier pomidorowy, 1 mała puszka lub mały słoiczek
  • Śmietana 30%, mała
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wątrobę zmielić na grubym sitku,dodać płatki zbożowe,drobno posiekaną cebulę,przeciśnięty czosnek,surowe jajo,mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę.Nie solić-można doprawić pieprzem do smaku.Na rozgrzanym oleju formować placuszki o średnicy ok.5cm i grubości ok.1,5 cm i usmażyć na złoty kolor z obu stron.Usmażone placuszki przełożyć do głębszej patelni i zalać gorącą wodą do połowy ich wysokości.Dusić pod przykryciem ok 20 min.

  2. Następnie dodać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem i solą.Sos pomidorowy ma być lekko gęsty. Podawać z tłuczonymi ziemniakami,makaronami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tedg58 29 kwietnia 2011 Przepraszam za brak zdjęć,ale wątróbka naprawdę smakuje jak nie-wątróbka,a raczej jak zraz siekany.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 28 kwietnia 2011 Przepis ciekawy,ale przez brak zdjeci trudno ocenic efekt koncowy...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń