Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety orzechowo-serowe

Kotlety orzechowo-serowe

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 11237

Dodano: 25.02.2016

Odsłon: 28253

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowe kotlety mielone. Wyjątkowe, bo dodamy do nich orzechy i żółty ser.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka żółtego sera startego na tarce
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania + 2 łyżki do mięsa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.

  2. Zaczynamy od zeszklenia drobno posiekanej cebuli. Wrzucam ją na gorący olej i lekko podsmażam.

  3. Orzechy drobno siekam.

  4. Do mięsa wbijam 2 jajka, dodaję 2 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulkę, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję sok z cytryny i wszystko dobrze mieszam i zagniatam.

  5. Teraz pora na żółty ser i orzechy. Ponownie wszystko zagniatam na jednolitą masę. Warto też spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

  6. Z masy mięsnej formuję nieduże kulki, lekko spłaszczam je na dłoni i dokładnie obtaczam w bułce tartej. Odkładam tak przygotowane kotlety na deskę, ich smażeniem zajmę się dopiero, gdy wszystkie kotlety będą gotowe.

  7. Smażę mięso na gorącym oleju, na złoto z obydwu stron.

  8. Takie kotlety są na prawdę przepyszne. Drobne kawałeczki orzechów nadają im niezwykłej chrupkości. Do tego wyczuwalny smak żółtego sera. Pycha! Polecam bardzo mocno!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 27 lutego 2016 Jak nie macie żółtego sera, to może byc biały przefarbowany na żółto... Ot, polska kultura kulinarna...żółty ser... Jaki? Obojętne, byle był żółty, smak też obojętny...

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń