Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane.

Kotlety ziemniaczane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 623

Dodano:

Odsłon: 22232

Ziemniaki inaczej.

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki sklarowanego masła do smażenia
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos chrzanowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu typu greckiego (może być inny)
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • zioła prowansalckie, sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach (muszą być twardawe). 2 jajka ugotować na twardo. Ziemniaki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, surowe jajko, szczypiorek. Całość wymieszać, przeprawić do smaku.

  2. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na maśle.

  3. Z jogurtu, chrzanu i przypraw przygotować sos.

  4. Podawać na ciepło z sosem chrzanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń