Do góry

Dodatki Przepis na:

Kotlety ziemniaczane w sosie kurkowym

Kotlety ziemniaczane w sosie kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 676

Kotleciki ziemniaczane w sam raz na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia!

Składniki

  • Ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Mąka (2-3 łyżki)
  • Cebula biała (1 nieduża do kotletów i 1 do sosu)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Szczypiorek (2 łyżki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry
  • Bułka tarta
  • Olej rzepakowy
  • Kurki (100 g)
  • śmietana 18 % (150 g)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kotlety ziemniaczane:

    Ugniecione ziemniaki połączyć z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, mąką i przyprawami (sól, pieprz, curry). Całość dokładnie połączyć.

    Z powstałej masy formować kotleciki (u mnie wyszło 5 średniej wielkości), obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zezłocenia.

  2. Sos kurkowy:

    Oczyszczone, umyte i osuszone kurki podsmażyć na maśle co chwila mieszając przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez następne 2-3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę - ok. 150 g. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu. Polać kotleciki.



    Kotlety mogą być podawane jako osobne danie (przekąska) lub np. zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków do obiadu z mięsem i surówką.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 października 2017 Stara prawda mówi, że w kuchni nic nie powinno się marnować.
Pyszny przepis, a jeszcze w sosie z kurek, to już cudo :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń