Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka rabarbarowa z budyniem

Krajanka rabarbarowa z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3089

Dodano:

Odsłon: 16660

Łapcie rabarbar póki jest jeszcze dobry tzn. nie zawiera zbyt dużej ilości kwasów :) I powiem Wam coś jeszcze… z tym ciastem an dobrą sprawę nie trzeba się śpieszyć. spokojnie zrobić możecie je jesienią lub nawet do zimowej herbatki. Jak to tak? Ano uprażony, miękki rabarbar spokojnie możecie upakować w słoiki i przechowywać do wiosny podobnie jak jabłka na szarlotkę. Nie zmarnuje się, daję słowo – wykorzystacie go ponownie przygotowując właśnie to ciasto :) Czym się jeszcze różni? Mówiąc o cieście z rabarbarem mamy zazwyczaj w głowie ucierańca, kruche lub drożdżowe oprószone cukrem pudem. Nie tym razem. tutaj ciasto eleganckie, wystawne, wprost dla gości na urodzinowe (czy komunijne!) przyjęcie. W końcu to właśnie w maju króluje ta roślina. Pozmieniałam nieco przepis z domowych wypieków, pozostając przy tamtejszej nazwie. Zaczynamy biało czerwony odlot…

Składniki

  • ciasto:
  • 3 jajka
  • 120 g cukru (połowa do białek, reszta do żółtek)
  • 60 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 60 ml wody
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa rabarbarowa:
  • 750 g rabarbaru (masa po obraniu) – najlepiej wybrać ten czerwony
  • 150 g cukru
  • 350 ml soku wiśniowo – jabłkowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (takie na 0,5 l mleka)
  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 3 – 4 łyżki wody
  • + kilka kostek białek czekolady
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą masę, a następnie dodajemy powoli cukier miksując do jego rozpuszczenia. w drugiej misce ubijamy żółtka z kogel mogel. W szklance mieszamy ze sobą wodę, zwykłą z kranu w temp. pokojowej wraz z olejem. dolewamy powoli do żółtek i miksujemy. w osobnej misce łączymy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki z proszkiem uważając, aby nie zakurzyć całej kuchni! :) Ostatecznie dodajemy po łyżce gotowej masy do piany z białek i mieszamy. Blaszkę nieco większą niż zazwyczaj 30 na 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy i odklejamy od niego papier. Powinna się na nim zrobić taka skórka jak na biszkopcie – w foremce układamy ciasto właśnie tą skórką do góry.

  2. Obrany i pokrojony drobno rabarbar zasypujemy cukrem. Ja nie zdejmowałam z niego skórki. dodajemy połowę soku i stawiamy pod przykryciem na najmniejszym palniku. Rabarbar powinien się dusić około godziny. Gdy cały zmięknie i się rozpadnie – sok mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do rabarbaru robiąc coś na kształt budyniu. Zagotowujemy. Jeszcze gorący wylewamy na ciasto i studzimy.

  3. Trochę inna metoda na krem z ostatniego ciasta. Z mleka budyniu i cukru gotujemy budyń. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącego, dokładnie mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia. Śmietankę schładzamy i ubijamy na sztywno. Miksujemy też przestudzony budyń. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu do śmietanki i dokładnie lecz nie za długo miksujemy. Masę natychmiast przekładamy na ciasto i ewentualnie szpatułką lub widelcem robimy fale, wzorki. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Przez podaniem posypujemy wiórkami czekolady – czekoladę w temp. pokojowej „obieramy” nożykiem do warzyw.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń