Do góry

Dodatki Przepis na:

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9903

Dodano:

Odsłon: 5272

fazy na jaglankę ciąg dalszy :-), tym razem coś na słodko. Krem czekoladowy z kaszy jaglanej jest wspaniały, kremowy, aromatyczny i pyszny! To wersja znacznie zdrowsza kremu. Nie zawiera tłuszczy zwierzęcych, jest bogaty w żelazo, potas, magnez. Nie mogłam się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczkami z miski :-). Mozna smarować nim kanapki, naleśniki, a po dodaniu miękkiego masła może stanowić krem do tortu :-)

Składniki

  • kasza jaglana 0,5 szkl.
  • woda 1 niepełna szkl.
  • miód 1,5 łyżki
  • banan dojrzały 1,5 szt.
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • kakao ciemne 2,5 łyżki
  • szczypta soli do gotowania kaszy
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną należy opłukać na sicie (aby pozbyć sie goryczki). Zagotować wodę ze szczyptą soli, wrzucić kaszę i przykryć pokrywką. Od ponownego zagotowania gotować 5 minut, wyłączyć gaz i zostawić kasze, aby doszła i stała się sypka (ok. 20 min).
    Miękką kaszę przełozyć do miski, dodać banany, sok z cytryny oraz miód. Miksowac blenderem kilkadziesiąt sekund. Gdy masa jest rozdrobniona, a pod palcami nie ma dużych grudek, dodać do kaszy kakao i zmiksować ponownie do połączenia składników.
    Gotowy krem przełożyc do słoików. Smacznego :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń