Do góry

Desery Przepis na:

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 2657

Mój pierwszy krem maślany, jestem nim zachwycona. Nie ukrywam , że długo się do niego zabierałam ! Teraz już wiem, że to będzie mój numer jeden. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i co najważniejsze barwik w kremie nie barwi tortu. Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest najlepszy do dekoracji tortów i babeczek. Dekorowane wypieki pięknie zachowują nadany kształt, a kolorowe dekoracje nie barwią tortu.

Składniki

  • białka z dwóch jaj ( ok. 70-80 g )
  • cukier kryształ 120 g
  • miękkie masło 200 g ( 82% )
  • aromat waniliowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Białka umieszczamy z cukrem i cukrem waniliowym w szklanej misce w kąpieli wodnej. Ubijamy trzepaczką do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Sprawdzamy rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami, jeśli cukier się rozpuścił miskę zdejmujemy z nad pary. Białka przekładamy do metalowej misy miksera i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Masa bezowa i misy powinny całkowicie wystygnąć, a czas ubijania na tym etapie to około 6-15 minut, w zależności od posiadanego miksera.
    Partiami zaczynamy dodawać miękkie masło pokrojone w plasterki. Z czasem miksowania masa kremowa się zwarzy, ale tak ma być i ubijanie kontynuujemy na najwyższych obrotach. Od momentu jakby zwarzenia kremu ubijamy przez kolejne 7-10 minut.
    Konsystencja kremu będzie maślana, gładka i lekko napowietrzona. Gotowy krem będzie gęsty, na tym etapie możemy dodać barwnik spożywczy i zmiksować już tylko do połączenia składników.
    Chłodzony krem w lodówce szybko twardnieje jak masło, dlatego przed użyciem należy wyjąć z lodówki, aby się ocieplił i nieco zmiękł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń