Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami

Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3648

Dodano:

Odsłon: 46

Zielono mi! Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół :D Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. ;)

Składniki

  • 1 brokuł
  • 2 średnie ziemniaki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • około 1 l wody/bulionu
  • Pieprz
  • Sól
  • Serowe grzanki:
  • kilka kromek ciemnego chleba
  • ser feta
  • starty żółty ser
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • Masło
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy kilka minut, aż brokuł będzie miękki. Pod koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość zagotowujemy, natomiast jeśli jest zbyt wodnista stawiamy ją na ogniu i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę.

  2. W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni.

  3. Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek.

    Smacznego ;) 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń