Zupy Przepis na:
Krem z groszkiem ptysiowym

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22176
Dodano: 03.03.2009
Odsłon: 2662
Składniki
- pomidorów, 50 dkg
- cebula, 1
- listek laurowy
- mleka, 1 szklanka
- masła, 4 łyżki
- mąki, 1 łyżka
- bulion drobiowy
- sól
- pieprz
- cukier
- mały pojemnik gestej śmietany
- groszek ptysiowy
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, przetrzeć przez sito.
-
Do przecieru dodać 2 łyżki masła, drobno posiekaną cebulę, liść laurowy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru.
-
Przełożyć do garnka i pod przykryciem, na małym ogniu, dusić pomidory ok. 30 minut.
-
Gdy będą miały konsystencję kremu, ponownie przetrzeć przez sito.
-
Na patelni rozpuścić pozostałe masło, dodać mąkę i mleko, dobrze wymieszać, podgrzać.
-
Powstały beszamel powoli dodawać do przecieru, stale mieszając.
-
Postawić na ogniu, dodać 3 szklanki bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze kilka minut. Podawać ze śmietaną i groszkiem ptysiowym.
Komentarze do przepisu (0)