Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem z kasztanów z parmezanem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Obrane kasztany (lub kasztany z puszki) przełóż do garnka z bulionem. Kawałek bulwy kopru włoskiego opłucz, poszatkuj. Dodaj do bulionu. Gotuj całość na małym ogniu, aż kasztany będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać.
Zupę z kasztanami przełóż do kielicha blendera. Kilka owoców odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj z bulionem na gładki krem. Przecedź przez sitko i ponownie umieść w garnku.
Do kremu wlej mleczko kokosowe (ewentualnie kremówkę), wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a potem zdejmij zupę z ognia.
Gotowy krem dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Rozlej do bulionówek. Rozłóż odłożone kasztany. Każdą porcję polej odrobiną oliwy truflowej, posyp wiórkami parmezanu. Udekoruj plasterkami szynki oraz igiełkami świeżego rozmarynu.
czas ok. 45 min; porcja – 310 kcal, cena 4,10 złŹródło: Świat kobiety