Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca odsłona kukurydzy, idealna na jesienne wieczory, w postaci pięknego żółtego kremu z nutką chilli.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 56
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 477
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5708
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 970
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39968
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 56
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 477
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5708
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 970
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39968
Składniki
Podsmażamy cebulkę i chilli na maśle około 1.5 minuty, aż do zeszklenia.
Dodajemy kukurydzę i podsmażamy przez kilka minut (pamiętamy o tym aby zostawić około 2 łyżek do dekoracji).
Dolewamy śmietankę oraz wodę i gotujemy 15 minut (tak długo, aż kukurydza będzie miękka).
W międzyczasie odłożoną kukurydzę podsmażamy ze świeżym tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę miksujemy na gładką masę (w przypadku jak krem jest za gęsty dodajemy wody ze śmietanką w proporcjach 1:1). Doprawiamy sola, pieprzem i chilli do smaku.
Do dekoracji używamy wcześniej przygotowanej chrupiącej kukurydzy z tymiankiem.