Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca odsłona kukurydzy, idealna na jesienne wieczory, w postaci pięknego żółtego kremu z nutką chilli.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15729
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 416
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15729
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 416
Składniki
Podsmażamy cebulkę i chilli na maśle około 1.5 minuty, aż do zeszklenia.
Dodajemy kukurydzę i podsmażamy przez kilka minut (pamiętamy o tym aby zostawić około 2 łyżek do dekoracji).
Dolewamy śmietankę oraz wodę i gotujemy 15 minut (tak długo, aż kukurydza będzie miękka).
W międzyczasie odłożoną kukurydzę podsmażamy ze świeżym tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę miksujemy na gładką masę (w przypadku jak krem jest za gęsty dodajemy wody ze śmietanką w proporcjach 1:1). Doprawiamy sola, pieprzem i chilli do smaku.
Do dekoracji używamy wcześniej przygotowanej chrupiącej kukurydzy z tymiankiem.